Newsletter

RO  EN
“Am adus designul în cadrul 

acestui târg tradițional” 


Deschiderea oficială a târgului expoDESIGNwood a avut loc în Sala Parc a Centrului expozițional Lux Divina, cu invitații speciali: Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, Nicolae Țucunel, președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR), Vasile Abrudan, rectorul Universității „Transilvania”, din Brașov, Silviu Costea, președintele Camerei de Comerț și Industrie din Brașov, și invitat de onoare a fost președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Aurica Sereny. 
Pentru prima dată în 16 ani, târgul a integrat și o secțiune de design, tocmai de aceea, din Expowood, târgul și-a schimbat numele în expoDESIGNwood. „Ne bucurăm să deschidem cea de a XVI-a ediție a târgului, un târg care este foarte căutat de specialiștii în domeniu. Anul acesta este pentru prima dată când am adus designul în cadrul acestui târg tradițional, cu intenția de a pune accent pe creație, pe lângă inovație și tehnologie. În cadrul târgului va avea loc și un forum de design, iar scopul nostru la ediția din acest an este de a le arăta specialiștilor din industria noastră că această industrie are nevoie de investiții, de utilaje noi, de implementarea unui procedeu nou de trecere de la proiectare direct în centrele de prelucrare”, a declarat, la deschidere, Pál Zsuzsanna, directorul târgului.


Birocrație în acesarea fondurilor 

europene

Aurica Sereny, invitat de onoare al târgului, a vorbit la deschiderea expoDESIGNwood despre creșterile din industria mobilei. Față de industria prelucrătoare, care a avut o creștere de 1,3% anul trecut, industria mobilei a înregistrat creșteri de 6,7%. Exportul a crescut cu 7,3%, iar consumul intern cu 13,4%. Aurica Sereny a mai arătat că, potrivit unei analize realizare de „Ziarul Financiar”, împreună cu Patronatul Investitorilor Autohtoni, industria mobilei se află pe locul II în ce privește contribuția la crearea PIB-ului cu valoare adăugată brută, cu 55%, pe locul I fiind industria IT&C, cu 57%. Aurelia Sereny a vorbit și despre importanța târgului expoDESIGNwood, dar și despre problemele cu care se confruntă în acest moment firmele care au expus la târg. „Este un târg care cred că se va dezvolta. Are două avantaje: în primul rând că reunește specialiști din toate domeniile, deci atât de echipamente, cât și de mobilă și design. Așa cum BIFE-SIM s-a dezvoltat și a ajuns unul dintre cele mai mari târguri din S-E Europei, și târgul de la Brașov sunt convinsă că se va dezvolta. Din discuțiile pe care le-am avut până la această oră, am constatat că cei care au venit cu echipamente, cu utilaje s-au bucurat că au văzut că a apărut și design, că au început să vină și firme cu accesorii pentru mobilă, chiar mobiliști, pentru că există posibilitatea de a cunoaște necesitățile celorlalți. O problemă foarte importantă pe care am remarcat-o la acest târg  este că firmele interesate de echipamente nu pot să depună proiecte deoarece nu s-au reglementat problemele cu fondurile europene. Firmele sunt pregătite să facă cheltuieli, dar trebuie să aibă și siguranța că obțin finanțare pentru ceea ce au realizat”, a declarat Aurica Sereny la deschiderea expoDESIGNwood. 


Reglementările excesive 

din domeniul forestier

Și Nicolae Țucunel, președintele Asociației Forestierilor din România, a luat cuvântul la deschiderea expoDESIGNwood și s-a referit mai ales la momentele de criză prin care trece domeniul forestier din cauza exceselor legislative. Tocmai de aceea, Nicolae Țucunel consideră că un eveniment ca expoDESIGNwood nu poate să fie decât o formă de căutare a echilibrului mult așteptat. „Expowood este la a zecea ediție numai la Brașov, am participat și le cunoaștem pe toate și putem să spunem că a fost o creștere constantă. Anul acesta, suntem interesați ca firmele din domeniul exploatărilor forestiere și prelucrării primare a lemnului să afle noutățile din domeniu. Au posibilitatea de a găsi la un loc tehnologia utilizată, multe utilaje sau chiar pot să participe la semniarii. Toate acestea sunt atractive pentru membrii noștri. Legislația din România nu ține seama de normele tehnice pe care le respectă toată lumea, în toată Europa. Sunt niște lucruri care sunt aplicate de toată lumea, iar în România au fost foarte strict reglementate. Dacă există o diferență de câteva zecimi după virgulă la măsurarea unui camion de zeci de metri cubi de lemn, se confiscă și camionul, și marfa. Iată un exempu de reglementare excesivă. Aceste încercări de a aduce împreună și legiutor, și firmele producătoare, și universitatea sunt tocmai pentru găsi o exprimare corectă a articolelor din lege care să pună mai multă liniște în activitatea aceasta din domeniul forestier”, a declarat Nicolae Țucunel, președintele ASFOR.


Personalități din Brașov, prezente 

la deschiderea expoDESIGNwood

Personaje-cheie de pe plan local au spus „prezent” la deschiderea celui mai mare târg destinat industriei lemnului. Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, Silviu Costea, președintele Camerei de Comerț și Industrie din Brașov, și Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania, din Brașov. „Îmi face o deosebită plăcere să particip la deschiderea celui mai important târg din industia lemnului, expoDESIGNwood. Cred că județul Brașov este cel mai potrivit loc pentru organizarea unui astfel de eveniment”, a declarat Adrian Veștea, președintele CJ Brașov.  Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania, fost decan al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere, a venit la deschiderea expoDESIGNwood ca să asigure că Brașovul este o pepinieră care produce specialiști pentru sectorul forestier. „Brașovul, prin Universitatea Transilvania, este principalul formator de resursă umană din domeniul forestier prin cele două facultăți din domeniu, Facultatea de Ingineria Lemnului și Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere. Vă promit că universitatea va avea un rol foarte important în dezvoltarea sectorului, mai ales la capitolul sporirii valorii adăugate”, a declarat Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania Brașov. Camera de Comerț și Industrie, un partener de cursă lungă al târgului, a fost reprezentată la deschidere de către Silviu Costea. Președintele a vorbit despre sprijinul pe care CCI îl oferă firmelor din sectorul forestier. „Firmele din regiunea Brașovului au cea mai mare cifră de afaceri în ce privește fondul forestier, de 37%, din total firmelor din Regiunea Centru. Camera de Comerț și Industrie oferă sprijin pentru forța de muncă calificată, cum ar fi școlile profesionale din sistemul dual create la Brașov. 16% din absolvenții acestor școli își găsesc locuri de muncă în industria lemnului”, a declarat Silviu Costea, președintele CCI Brașov. 
Organizator
S.C. Imageline srl, Odorheiu Secuiesc,
Nr. reg.Com.: J19/21/2002, C.F. RO14415709
www.imageline.ro , www.intarzia.ro, www.infowood.ro, www.revistacastor.ro, www.expowood.ro